Το ελαιόλαδο του Αφρίν, αξίας 110 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, διακινείται λαθραία από τη Συρία στην Τουρκία, πιστοποιείται από τις τουρκικές αρχές και εξάγεται στην παγκόσμια αγορά, όπου αποφέρει κέρδη για το τουρκικό κράτος και τους τζιχαντιστές του οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου.
Μετά την τουρκική στρατιωτική επίθεση και κατάληψη του Αφρίν το 2018, οι ελιές, το ελαιόλαδο και τα υποπροϊόντα του που αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος για την περιοχή, έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζονται ως «λάφυρα» που «λεηλατούνται ελεύθερα» από το τουρκικό κράτος και τις συνδεδεμένες με αυτό πολιτοφυλακές τζιχαντιστών. Εμπορεύματα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων μεταφέρονται συστηματικά από το Αφρίν για να διανεμηθούν και να πωληθούν στην παγκόσμια αγορά.
Το Αφρίν, παγκοσμίως γνωστό για την ποιότητα των ελιών του, φέρεται να είχε τουλάχιστον 18 εκατομμύρια ελαιόδεντρα πριν από τη στρατιωτική επίθεση του 2018. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι οι ελιές του Αφρίν χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του γνωστού εμπορικού σήματος «σαπούνι από το Χαλέπι».
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ετήσια συγκομιδή ελιών ήταν περίπου 50.000 τόνοι, ενώ η παραγωγή ελαιολάδου ανερχόταν περίπου στα 130 εκατομμύρια δολάρια (110 εκατομμύρια ευρώ) το 2018. Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε από τη Le Point τον Ιανουάριο του 2019, αναφέρθηκε ότι 20.000 τόνοι ελαιόλαδου, αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ, πουλήθηκε στην Τουρκία εκείνο το έτος.
ΠΗΓΗ : infognomonpolitics.gr
Ενώ η Τουρκία και οι συμμορίες τζιχαντιστών που είναι ενσωματωμένες στον τουρκικό στρατό που κατέλαβε το Αφρίν, άρχισαν να μοιράζονται αυτόν τον τεράστιο πλούτο, οι λιγοστές οικογένειες που επέλεξαν να μείνουν στην πόλη έλαβαν πενιχρά χρηματικά ποσά για την εκμετάλλευση των περιουσιών τους.
Οι ελιές και το ελαιόλαδο δεν ήταν τα μόνα προϊόντα που λεηλατήθηκαν. Μαζί με τα αγροτικά μηχανήματα και εξοπλισμό κατασκευής σαπουνιών οι οποίοι αποσυναρμολογήθηκαν και πωλήθηκαν, καθώς και τα λύτρα που αποκτήθηκαν για άτομα που είχαν απαχθεί, η αρχική λεηλασία από τους εισβολείς, όπως εκτιμάται, ξεπερνά τα 90 εκατομμύρια ευρώ.
Τον Νοέμβριο του 2018 υπογράφηκε ένα συμβόλαιο από το τουρκικό κράτος και τις ένοπλες συμμορίες για τη διανομή της λείας. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η επιχείρηση διαχείρισης του ελαιολάδου ανατέθηκε στις συμμορίες μέχρι το τέλος του 2019.
Μια πρόσφατη έκθεση με ημερομηνία 28 Ιουνίου 2021, έδειξε ότι 50 από τους 100 ιδιοκτήτες ελαιολάδου στην πόλη αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από το Χαλέπι και τη Σαχμπά και τα εργοστάσιά τους κατασχέθηκαν.
Το λαθραίο ελαιόλαδο, αφού πιστοποιείται από το Τουρκικό Ινστιτούτο Τυποποίησης, εξάγεται από την Τουρκία.
Μία από τις δημοφιλείς ετικέτες, το Zêr Afrin, έχει τη βάση του στο Μαγδεβούργο της Γερμανίας.
Το ελαιόλαδο με αυτήν την ετικέτα αποθηκεύεται σε μεγάλες ποσότητες σε μια τεράστια αποθήκη στην πόλη, έτοιμο για διανομή. Οι πιθανοί αγοραστές μπορούν να επισκέπτονται τον σχετικό ιστότοπο και να λαμβάνουν προσφορές για τα διαθέσιμα προϊόντα.
Η Salet Al Ghouta με έδρα το Βούπερταλ, ακόμη μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Γερμανία, πωλεί το ελαιόλαδο του Αφρίν με την ετικέτα «Jibal Afrin», ενώ το εμπορεύεται με την ένδειξη «Ελαιόλαδο από τα βουνά του Αφρίν», στην τιμή των 15,28 ευρώ ανά 2 λίτρα.
Ο Καναδάς είναι μεταξύ των χωρών όπου πωλείται το "Jibal Afrin". Στη συσκευασία του ελαιολάδου, η χώρα προέλευσης φέρει την ένδειξη "Συρία" και δηλώνεται ότι η συσκευασία έγινε από την εταιρία "Mir Paketleme Import Export and Trade Co."
Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας απάντησε σε ερώτηση της Özgür Politika ότι δεν υπάρχει προϋπόθεση ύπαρξης άδειας για εταιρείες τρίτων χωρών που εξάγουν τρόφιμα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρκεί τα σχετικά προϊόντα να πληρούν τα πρότυπα ποιότητας που καθορίζονται από νόμους.
Το ελαιόλαδο Αφρίν διατίθεται στην αγορά με την ετικέτα "Yaman" σε μια γαλλική ιστοσελίδα με την επωνυμία "Mira", όπου διαφημίζεται ως "κορυφαίο ελαιόλαδο από το Χαλέπι του Αφρίν".
Μια άλλη ευρωπαϊκή εταιρεία που εμπορεύεται ελαιόλαδο από το Αφρίν είναι η Jobri Food με έδρα το Viborg στη Δανία, η οποία διαθέτει δίκτυο διανομής στη Γερμανία.
Ο δημοσιογράφος Μαξίμ Αζαντί υπογραμμίζει ότι η έλλειψη ελέγχου επί του λαθραίου λαδιού του Αφρίν στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, καθιστά τους αξιωματούχους αυτών των χωρών συνεργάτες σε μια επιχείρηση που ωφελεί τόσο ένα «καταπιεστικό και κατοχικό καθεστώς» όσο και τις «συμμορίες» και τις πολιτοφυλακές που συνδέονται με αυτό, ακόμη και αν εμπλέκονται σε αμέτρητα εγκλήματα πολέμου.
ΠΗΓΗ : kurdishvoice.gr
Πλάνα δείχνουν τη συλλογή δεκάδων χιλιάδων τενεκέδων ελαιολάδου που λεηλατήθηκαν από το Άφριν για να τα μεταφέρουν στην Τουρκία.
Για το 3ο έτος, η τουρκική κατοχή λεηλατεί το ελαιόλαδο του Άφριν, ενώ περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια μέσω αυτής της κλοπής πηγαίνουν για τη χρηματοδότηση των εξτρεμιστικών ομάδων.
#ελαιολαδο #διακινηση #αφριν #λεηλασια