: Η επαναστατική θεραπεία που σκοτώνει τον κορωνοϊό – Ίσως και ισόβια
Εν αναμονή της εγκρίσεως της θεραπείας από την ΕΟΦ
Σύμφωνα με το σκεπτικό της ερευνητικής ομάδος, τα Τ-Λεμφοκύτταρα εξελίχθηκαν για να σκοτώνουν κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιούς. Συνιστούν τμήμα της φυσικής άμυνας του οργανισμού, στην αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων. Κατά την διάρκεια των κλινικών παρατηρήσεων επί ένα χρόνο σε ασθενείς με covid, η ομάδα στο Παπανικολάου διαπίστωσε ότι, όσοι νοσούν ελαφρά και αναρρώνουν παράγουν μεγάλο αριθμό Τ-Λεμφοκυττάρων. Αντίθετα, όσοι αναπτύσσουν βαριές λοιμώξεις και συχνά καταλήγουν δεν αναπτύσσουν τέτοια κύτταρα.
Έτσι, πήραν αίμα ασθενών που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, πολλαπλασίασαν εργαστηριακά τα Τ-Λεμφοκύτταρα και όταν τα επανεισήγαγαν στον οργανισμό διαπίστωσαν ότι αυτά επιτίθενται στον ιό και τον εξουδετερώνουν. Από προηγούμενες έρευνες σε καρκίνους διαπιστώθηκε ότι τα T -λεμφοκύτταρα μένουν ενεργά και ζωντανά στον οργανισμό για χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η προφύλαξη του πληθυσμού θα είναι μακροπρόθεσμη ίσως και ισόβια για όσους θα έχουν υποβληθεί στην συγκεκριμένη θεραπεία και με δεδομένο ότι ο κορωνοϊός θα ταλαιπωρεί για χρόνια την παγκόσμια κοινότητα.
Η πρωτοποριακή θεραπεία μετατρέπει σε ζωντανό φάρμακο τα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού, τα οποία αναγνωρίζουν τον ιό ως ξενιστή και τον εξαλείφουν στο πλαίσιο της φυσικής του άμυνας.
Στόχος της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητος είναι η παρασκευή ενός αποτελεσματικού φαρμάκου κατά του θανατηφόρου ιού και η προσπάθεια των Ελλήνων γιατρών από την Θεσσαλονίκη στέλνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σε εκείνους που λόγω ιατρικού ιστορικού ή ηλικίας δεν θα εμβολιαστούν, αλλά και σε όσους τύχει να νοσήσουν αν και έχουν εμβολιαστεί.
Εν αναμονή της εγκρίσεως της θεραπείας από την ΕΟΦ, σε περίπου τρεις εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν η κλινική εφαρμογή της θεραπείας σε 30 ασθενείς στα νοσοκομεία Παπανικολάου και Ιπποκράτειο. Η έρευνα χρηματοδοτείται και από την «Επιτροπή 2021». Εν τω μεταξύ ο υφυπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι θα ανεγερθεί πτέρυγα στο νοσοκομείο Παπανικολάου για γονιδιακές θεραπείες, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ιατρικής κοινότητος.
Πηγή: ertnews